Hopp til innholdet
ENO Arkitekter er nå REN arkitektur. Samtidig med navnebyttet lanseres også vårt partnerskap i fagfelleskapet Vier arkitekter, som vi har vært med å starte og utvikle. Men vi er fortsatt samme selskap, travelt opptatt med å skape varige bygg som begeistrer.
Det som begynte med Egerdahl & Nordbø Arkitekter, ble i 2015 til ENO Arkitekter da Even Olaisen gikk inn som partner. Akronymet ENO henviste til partnerne Bjørn Egerdahl, Siv Nordbø og Even Olaisen. Men etter at først Gordon Röwer og deretter Espen Schiefloe Andersen gikk inn som partnere, samtidig med at Siv Nordbø pensjonerte seg i 2022, ble navnet ENO lite treffende for den nye eierkvartetten.
Fra ENO til REN
– Vi startet derfor en prosess, først internt og deretter med kommunikasjonsbyrået Aptum, hvor navn og profil ble gransket med lupe, sier en av de fire partnerne, Bjørn Egerdahl. – Det var slett ikke opplagt for oss at navneskifte var veien å gå; ENO er et innarbeidet navn i markedet med høy kjennskap blant relevante målgrupper.
– Men etter grundige vurderinger landet vi på å skifte navn og profil, til et navn som ikke er knyttet til personer, og som signaliserer at vi er opptatt av å fornye oss, supplerer Even Olaisen, den andre partneren som er igjen fra da ENO ble etablert for snart ti år siden.
Som sagt så gjort: ENO Arkitekter er nå REN arkitektur. Selv om firmaet ellers er det samme, er det ikke fritt for at det knytter seg en viss nervøsitet til navnebyttet:
– ENO er et sterkt merkenavn, så det blir spennende å høre hva folk sier, påpeker Gordon Röwer og Espen Schiefloe Andersen, som ble partnere i firmaet i henholdsvis 2018 og 2022. – Vi håper ikke navnet REN gir målgruppen våre assosiasjoner til ‘den rene og sanne arkitektur’ eller noe tilsvarende jålete, men heller at det er arkitektur vi kan og brenner for, og ikke alt mulig annet.
De fire partnerne fremholder også at navnet REN kan knyttes til et bærekraftperspektiv: REN arkitektur har gjennomført flere prosjekter med BREEAM-sertifisering, og er sertifisert som Miljøfyrtårnbedrift. Firmaet er følgelig helt på høyden hva angår byggemetoder og -materialers karbonavtrykk og miljøpåvirkning – noe som blir stadig viktigere i konkurransen om nye oppdrag.
Vier åpner dører
Den andre store nyheten er altså at REN arkitektur har blitt partner i det landsomfattende fagfellesskapet Vier arkitekter – seks frittstående arkitektkontorer med til sammen 80 arkitekter som har dannet et nettverk for å styrke hverandre. De samarbeidende arkitektkontorene, der REN er en av grunnleggerne, holder til i Kristiansand, Haugesund, Notodden, Fredrikstad/Halden, Gjøvik og Bodø.
– Den samlede slagkraften i arkitektfellesskapet gjør oss enda bedre rustet til å løse fremtidens oppdrag, understreker partnerne. – Vi støtter hverandre på flere områder, blant annet med referansecaser, noe som er spesielt viktig når vi konkurrerer med de store Oslo-byråene.
Les mer om Vier

 

Vant stor rammeavtale
Vier-samarbeidet hadde utvilsomt avgjørende betydning for at REN arkitektur nylig vant konkurransen om rammeavtale med  Kristiansand kommune, hvor de var rangert som nr. 1 av i alt 29 tilbydere. Spesielt i forbindelse med store offentlige anskaffelser er den såkalte kjøttvekta særdeles viktig, og ifølge partnerne hadde REN arkitektur neppe nådd opp uten tyngden som Vier-samarbeidet gir.
Stabile kundeforhold
Partnerne fremhever at deres oppdragsgivere kjenner dem som en solid og pålitelig aktør som leverer god form og funksjon til avtalt tid og kvalitet. REN arkitektur har i årevis hatt et nært kundeforhold med store aktører som Skeie eiendom, J.B. Ugland Eiendom og Olav Thon Gruppen, noe som bidrar til å skape stabilitet og forutsigbarhet.
Pågående prosjekter
Til daglig er arkitektene i full sving med små og store oppdrag i landsdelen, og tegner alt fra hytter og boliger for privatpersoner til næringsbygg, sykehjem og skoler – for å nevne noen av de etter hvert svært mange byggene arkitektkontoret har stått bak. I skrivende stund er de bl.a. travelt opptatt med Kvartal 7 – «Domus-bygget» – i Vestre Strandgate, og ikke minst det store leilighetsprosjektet Amalienborg Brygge på Lumber.
Midt i smørøyet
I tillegg til det nevnte navneskiftet og Vier-samarbeidet, må også en tredje nyhet fremheves. Etter å ha holdt til i Dronningens gate 3 i en årrekke, er REN arkitektur nå godt etablert i nye kontorer i Mjåland-bygget i sentrum, nærmere bestemt Skippergata 17. Lyse, moderne kontorer med tilgang til stor takterrasse samt en særdeles sentral beliggenhet, har ifølge partnerne bidratt til å gi hele firmaet et stort løft.
Høye ambisjoner
Avslutningsvis uttrykker partnerkvartetten sin tilfredshet med å være relativt lite miljø; dagens 10–12 ansatte oppleves oversiktlig samtidig som det sikrer tilstrekkelig kapasitet i forbindelse med større oppdrag.
– Ikke minst er Vier-samarbeidet viktig for oss. Sammen med de andre ambisiøse og kompetente fagmiljøene står vi alle sterkere. Fagfelleskapet har allerede skaffet oss oppdrag vi før måtte se langt etter, og blir minst like viktig i tiden framover, konstaterer de fire partnerne i REN arkitektur.

Har du en idé eller et prosjekt du trenger hjelp til å utvikle?

Ta kontakt med oss for en hyggelig prat!

Kontakt oss